(2)245 23 68 exampl@gmail.com
Bergshyddan.se

Hur planerar man och får råd med en klassresa

Att åka på klassresa är en kul aktivitet att göra som en avslutning. Oftast gör man det när man slutar nian eller gymnasiet. För de olika åldrarna så behöver man givetvis planera lite olika, men en sak de har gemensamt är att det krävs pengar för att ha råd. Det är ytterst få skolor som bidrar med pengar till en klassresa, och det går inte heller att få pengar från kommunen. För att kunna komma iväg behöver klassen alltså bli kreativ och arbeta tillsammans, vilket inte är helt fel. Ibland kan resan mot målet vara lika mycket värd som själva målet.

Planera

Ni måste först bestämma vart ni ska åka och hur ni ska bo där. Det är stor skillnad mellan att bo på vandrarhem i Göteborg i jämförelse med att bo på ett finare hotell i Berlin. Gör en budget för resan så att ni vet vad ni har att förhålla er till. Utifrån budgeten kan ni sedan räkna baklänges och se hur mycket ni måste tjäna in varje år för att ha råd (se till att utse en pålitlig kassör). Ett gott förslag är att direkt komma överens om att alla insamlade pengar tillhör klassen, och att om någon slutar eller byter klass har denne ingen rätt till “sin del”.

När ni väl bestämt vart ni ska åka är det dags att planera aktiviteter på orten. Glöm inte bort att lägga in en del luft i schemat så att de som vill gå på egen hand och titta på saker får möjlighet att göra det. Om det är en högstadieskola ni går på behöver ni också se till att hitta ett par vuxna som har möjlighet och vilja att följa med på resan. Gymnasieelever kan åka på egen hand.

Fixa finansiering

Ett alternativ för att ha råd med skolresan är givetvis att alla betalar sin del. Problemet med det är att alla har olika ekonomiska förutsättningar, så risken finns att någon inte har råd att följa med eller att det lägger onödigt mycket ekonomisk stress på en familj som inte har det gott ställt. Så det bästa är att ni jobbar ihop pengarna.

Ett av de enklaste sätten att tjäna pengar som skolklass är att sälja saker. Om ni samarbetar med SäljDirekt så får ni möjlighet att sälja sånt som är eftertraktat och ger en bra avkastning. Att de anpassar sina varor efter säsong gör också att ni kan ha en kontinuerlig försäljning på gång, vilket är bättre än att försöka sälja samma strumpor som alla andra också säljer. Ett alternativ är att arrangera events att tjäna pengar på: kakförsäljning på torget, ordna skoldisco för de yngre årskurserna eller något liknande.


leo

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel