(2)245 23 68 exampl@gmail.com
Bergshyddan.se

Lyckas med rätt studieteknik

Hur gör man egentligen för att bli bäst på att plugga? Det är lätt att glömma bort att det krävs rätt teknik och träning för att lyckas med studierna. Precis på samma sätt som man tränar teknik för att bli bra på friidrott eller på ett musikinstrument, så måste man träna på att bli duktig i teoretiska ämnen. Den viktigaste förutsättningen för att lyckas med det man ska lära sig, är att det finns ett intresse. Vad som motiverar olika personer att lära sig nya saker i ett ämne är naturligtvis olika. En del blir kanske motiverade av hårda regler och andra tycker bättre om att skapa fritt inom det ämne som de tycker om. Men jag tror att det absolut viktigaste är att någon eller något, en lärare, förälder, kompis eller bok väcker en gnista av nyfikenhet till liv. Det som motiverar och väcker gnistan till liv kan exempelvis vara en fascination för hur världen fungerar, en vilja att göra förändring, att hjälpa och ta hand om andra, att uttrycka sina inre tankar och känslor, att bli rik, att skapa nya uppfinningar eller att lära sig allt och bli expert inom ett visst ämne.

När man går i skolan är det viktigt att hitta en studieteknik som passar just för en själv. En god disciplin är a och o, vilket innebär att man orkar sätta igång med det som man har planerat. Har man svårt att komma igång med skolarbetet kanske en läxhjälp kan göra det enklare att plugga. För visst kan det vara roligare när man är två om att plugga, och dessutom få pedagogisk hjälp av en som kan ämnet. En läxhjälp hjälper dessutom till med disciplinen. Det kan vara svårt att sätta igång klockan sju om man har planerat det själv, men om läxhjälpen kommer klockan sju och säger “nu är det dags att sätta igång!” så blir man mer eller mindre tvungen att sätta igång av respekt för dennes tid och engagemang. Att träna upp goda vanor på det här sättet är en investering för livet. Ofta krävs det inte att man lägger så mycket tid på sina studier, utan en timmes intensivt studerande om dagen kan vara nog för att hålla betygen på en hög nivå. Men det kräver att man gör detta varje dag.

Förutom att hitta bra rutiner och hjälp för att studera, så är det viktigt att ha litteratur som man trivs med. Om böckerna är trista, försök att hitta någon liknande bok i ämnet som intresserar dig mer. Du kanske blir bättre motiverad av att läsa en bok med bättre grafisk formgivning eller annorlunda upplägg? Det kanske inte är en lika aktuell bok, men om du visar din lärare vilken bok du har läst kanske hen kan hjälpa dig att komplettera dina kunskaper. Ta ansvar för att du lär dig det du vill lära dig och försök hålla nyfikenheten vid liv.


leo

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel