(2)245 23 68 exampl@gmail.com
Bergshyddan.se

Effektivt pluggande med rätt inställning och rätt teknik

Oavsett skolform kommer du stöta på olika former av text. Många tror att talang har en avgörande roll för studieresultat men detta stämmer inte. Visst kan det verka som om vissa personer har fallenhet för det ena eller andra ämnet. Men i det långa loppet kommer rätt inlärningsstrategier och rätt inställning alltid att slå det som många väljer att kalla för talang.

Rätt inställning och rätt planering är direkt avgörande för att minska på stress och få ut det mesta av den tid du lägger på pluggandet. Enkelt uttryckt: vänta inte med att börja! Människor är av naturen inställda att spara energi närhelst möjligheten finns. Men detta är förstås inte en effektiv strategi för att handskas med uppgifter vi står inför. Du får oftast en begränsad tid till att läsa, skriva eller förbereda dig. Ju tidigare du sätter igång, desto mer tid kan du också lägga på att förbättra det du producerar. Detta gäller både vid läsning, skrivning eller under högskoleprovet som erbjuds varje år. Genom att vänja dig vid att alltid sätta igång direkt slipper du dessutom den typiska stresskänsla som infinner sig när tiden tickar iväg och din deadline närmar sig med stormsteg.

Men förutom tipset att sätta igång omedelbart är det också viktigt att ha rätt förmågor för att handskas med, i detta exempel, en text. Genom att läsa mycket blir man förstås en snabbare och bättre läsare. Men man kan också vara medveten och välja en effektiv lässtil. Val av lässtil sker baserat på vad man ska läsa och varför. Ska du leta efter specifika svar eller fakta måste du skumma fram till rätt del och därefter läsa noggrant. Ska du granska eller få en uppfattning om en hel längre text kan du istället använda tekniken att läsa texten “tre gånger”.

Läs tre gånger går till på följande sätt. Första gången bläddrar du bara igenom texten och försöker få ett första intryck av vad du står inför. Läs av bilder, rubriker, baksidestext och innehållsförteckning. Andra gången handlar om att läsa igenom texten, men i mycket hög takt. Du läser igenom men stannar inte för att tänka efter eller läsa om om du inte förstår, det kommer senare. (Är det en hel bok du ska ta dig igenom kan du göra detta kapitel för kapitel istället.) Slutligen sätter du igång och läser texten “på riktigt”. Nu har du redan fördelen av att ha en bild av vad den kommer handla om och hur den är upplagd. Din hjärna är inställd och aktiverad på rätt våglängd och du vet vad du kan förvänta dig. Läs och försök förstå allt. Ta pauser och fundera eller läs om igen om något stycke känns otydligt eller oklart. Läs även med “penna i hand”, dvs anteckna ner viktiga och nya begrepp.

Förhoppningsvis har du nu några verktyg för ett mer effektivt lärande. Se till att hitta metoder som fungerar för just dig. Genom att lära dig strategier och tekniker för inlärning kommer du kunna lära dig mer samtidigt som du lägger mindre tid på plugg.


leo

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel